Zbirka Primoža Premzla
Predstavitev in poskus evidentiranja zasebne zbirke za njeno javno dostopnost

Primož Premzl
2021

— 192 strani,
— 258 slikovnih prilog,
— format 22 x 28 cm,
— italijanska vezava.

ISBN 978-961-6055-55-0

Cena 39,90 €.Povpraševanje

Knjiga prinaša življenjsko zgodbo zapriseženega zbiratelja, ki v otroštvu zbira vsemogoče sličice za lepljenje v albume, v sedemdesetih letih popularne značke, nato pa pride pri njem do koraka, ki pomeni prehod k »resnejšemu« zbiranju, poglabljanju v filatelijo in tudi numizmatiko. Z začetkom študija, leta 1983, pride na tej poti do miselnega preobrata, ko ga starejši zbirateljski prijatelj seznani s svetom starih razglednic in fotografij. In začne se njegovo strastno zbiranje, ki ga v naslednjem koraku pripelje še do starih vedut, kartografije, knjig, plakatov, drobnih tiskov … Zdaj šteje njegova zbirka že več kot 20.000 enot različnih domoznanskih vsebin, katerih medij je pretežno papir, vsem pa je skupen tudi osnovni koncept, vezane so na Maribor in njegovo širšo okolico. Le zbirka zemljevidov in delno zbirka starih grafičnih vedut sta razširjeni na celotno slovensko Štajersko, zbirka telovadnih društev Sokol in Orel pa zajema ves slovenski etnični prostor. 

Zbirka je razdeljena na dvanajst osnovnih vsebinskih področij: zemljevidi in načrti, vedute, fotografije, Razglednice, plakati in drobni tiski, knjige in publikacije, zbirka tipkopisov in rokopisov Jožeta Curka, filatelija, osebnosti, Slovensko narodno gledališče Maribor, telovadni društvi Sokol in Orel in steklovina, porcelan, keramika ter ulične tabl(ic)e in izveski za javno rabo.

Zdaj je zbirka v fazi evidentiranja in digitalizacije, kar bo omogočalo njeno javno dostopnost. Po zaslugi in z naklonjenostjo Pokrajinskega arhiva Maribor bo zbirka postopoma dosegljiva na platformi, namenjeni slovenskim arhivom, to je platformi Slovenske javne arhivske službe in njenega projekta vzpostavitve slovenskega elektronskega arhiva – virtualna arhivska čitalnica (VAČ). 

Predstavitev zbirke si je mogoče ogledati tudi na www.zbirka.primozpremzl.si 

Mogoče vas bo zanimalo še ...

Zbirka ampelografskih upodobitev Vinzenza in Conrada Kreuzerja
Druga, dopolnjena izdaja

Več avtorjev 2019

MARIBOR 2012
Evropska prestolnica kulture, vodnik po mestu

Jože Curk, Primož Premzl 2012

Francesco Robba (1698–1757)
Beneški kipar in arhitekt v baročni Ljubljani

Matej Klemenčič 2013

Jožef Holzinger

Sergej Vrišer 1997