Zbirka Primoža Premzla
Predstavitev in poskus evidentiranja zasebne zbirke za njeno javno dostopnost

Primož Premzl
2021

— 192 strani,
— 258 slikovnih prilog,
— format 22 x 28 cm,
— italijanska vezava.

ISBN 978-961-6055-55-0

Cena 39,90 €.Povpraševanje

Knjiga prinaša življenjsko zgodbo zapriseženega zbiratelja, ki v otroštvu zbira vsemogoče sličice za lepljenje v albume, v sedemdesetih letih popularne značke, nato pa pride pri njem do koraka, ki pomeni prehod k »resnejšemu« zbiranju, poglabljanju v filatelijo in tudi numizmatiko. Z začetkom študija, leta 1983, pride na tej poti do miselnega preobrata, ko ga starejši zbirateljski prijatelj seznani s svetom starih razglednic in fotografij. In začne se njegovo strastno zbiranje, ki ga v naslednjem koraku pripelje še do starih vedut, kartografije, knjig, plakatov, drobnih tiskov … Zdaj šteje njegova zbirka že več kot 20.000 enot različnih domoznanskih vsebin, katerih medij je pretežno papir, vsem pa je skupen tudi osnovni koncept, vezane so na Maribor in njegovo širšo okolico. Le zbirka zemljevidov in delno zbirka starih grafičnih vedut sta razširjeni na celotno slovensko Štajersko, zbirka telovadnih društev Sokol in Orel pa zajema ves slovenski etnični prostor. 

Zbirka je razdeljena na dvanajst osnovnih vsebinskih področij: zemljevidi in načrti, vedute, fotografije, Razglednice, plakati in drobni tiski, knjige in publikacije, zbirka tipkopisov in rokopisov Jožeta Curka, filatelija, osebnosti, Slovensko narodno gledališče Maribor, telovadni društvi Sokol in Orel in steklovina, porcelan, keramika ter ulične tabl(ic)e in izveski za javno rabo.

Zdaj je zbirka v fazi evidentiranja in digitalizacije, kar bo omogočalo njeno javno dostopnost. Po zaslugi in z naklonjenostjo Pokrajinskega arhiva Maribor bo zbirka postopoma dosegljiva na platformi, namenjeni slovenskim arhivom, to je platformi Slovenske javne arhivske službe in njenega projekta vzpostavitve slovenskega elektronskega arhiva – virtualna arhivska čitalnica (VAČ). 

Predstavitev zbirke si je mogoče ogledati tudi na www.zbirka.primozpremzl.si 

Mogoče vas bo zanimalo še ...

Ptuj
Starodavno mesto ob Dravi

Marjeta Ciglenečki 2008

Novi Maribor
Mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja

Maja Godina Golija, Primož Premzl 2017

Slavni slovenski pravdarji
Slovenski odvetniki v umetnosti, znanosti in politiki

Več avtorjev 2018

Georg Matthaeus Vischer
Topographia Ducatus Stiriae − Izbor

Ivan Stopar, Primož Premzl 2006