Arnold Tovornik
Igralec za velike in male vloge, Mala kronika SNG Maribor 1947–1976

Marko Košir
2022

— 568 strani,
— 315 slikovnih prilog,
— format 15,5 x 23,5 cm,
— integralna vezava.

ISBN 978-961-6055-57-4

Cena 30,00 €.Povpraševanje

V monografiji je faktografsko prikazana umetniška pot dramskega igralca Arnolda Tovornika, med drugim tudi prejemnika Borštnikovega prstana.

Tovornik se za igralski poklic ni odločil zaradi igralskih izkušenj z dijaških odrov in nekaj humorističnih nastopov v manjših družbah ter nesporne igralske nadarjenosti, temveč zaradi naključja, postal pa je velik igralec, nosilec repertoarja in dolgoletni prvak mariborske Drame. Če velja, da ni velikih in malih vlog, temveč so veliki in mali igralci, veliki igralec Arnold Tovornik to v vseh svojih vlogah gotovo potrjuje. In če je odlika dobrega igralec, da vedno da vse od sebe, ne glede na vlogo, je Arnold Tovornik najboljši zgled tega. Njegova igralska pot je v knjigi predstavljena po sezonah, ob tem pa so na kratko predstavljeni tudi njegovi igralski sopotniki. Nastopal je tudi v filmih, na radiu in televiziji in se je v spomin Mariborčanov in tudi širše zapisal tudi z nepozabnim likom bistroumnega ljudskega šaljivca Štefa Purgaja.

Ob izdaji knjige je bilo na pobudo in v organizaciji založnika na pobreškem pokopališču na novo postavljeno pred leti odtujeno Tovornikovo poprsje avtorice Vlaste Zorko.

Mogoče vas bo zanimalo še ...

Stanovati v Mariboru
etnološki oris

Jerneja Ferlež 2009

Ptuj
Najlepši pa je zame Ptuj …

Marjeta Ciglenečki 1995

Arnold Tovornik
Igralec za velike in male vloge, Mala kronika SNG Maribor 1947–1976

Marko Košir 2022

Georg Matthaeus Vischer
Topographia Ducatus Stiriae − Izbor

Ivan Stopar, Primož Premzl 2006